Rašelinový írsky single malt z Waterfordu, vyrobený z jačmeňa pestovaného na farme Ballybannon, grófstvo Carlow, v ťažkej pôde bohatej na vápno priamo susediacej s vnútrozemským močiarom s rašelinovyskom. Jačmeň sa suší v sušiarni na 47 ppm s rašelinou z odrezkov Ballyteige Nialla Carrolla v grófstve Kildare, čím sa vytvárajú vrstvy aromatického dymu, ktoré sa miešajú s krémovým, ovocným charakterom Ballybannon bez toho, aby ho prehlušili. Jedno z prvých Waterfordových rašelinových vydaní.
Podobne ako v Škótsku bola rašelina v Írsku až do roku 1800 dôležitým zdrojom energie. V rašelinovom dyme sušili svoj jačmeň aj nelegálni liehovarníci. Prvé šarže Waterfordu vyrobené z rašelinového jačmenného sladu založili na koncepte jednej farmy. Ten už výrobca predstavil v sérii Single Farm, ale tu sa kladie dôraz na charakter rašeliny.
Írska rašelina, írsky jačmeň, miestni producenti sú kľúčovými bodmi týchto vydaní. Samozrejme, zrenie prebieha v rovnakej kombinácii sudov ako v prípade už predstavených single farm edícií, t.j. prísny pomer prvých plnení amerických sudov po bourbone, sudov z panenského dubu, prémiových francúzskych dubových sudov a sudov Vin Doux Naturel .
Pestovateľ: Tony Pender
Zdroj rašeliny: Ballyteague, County Kildare
Jačmeň zdroj: Ballybannon farm
PPM: 47 ppm
Zrenie: 38% sudy z amerického dubu prvej náplne, 30% sudy z francúzskeho dubu Premium (Margaux, Château Palmer), 21% sudy z amerického dubu Virgin, 11% sudy Vin Doux Naturel (Sauternes).
Zatiaľ čo úrovne rašeliny (v ppm) sa podobajú slávnym Islay whisky ako Port Charlotte, Ardbeg, Bowmore alebo Lagavulin. Mimoriadny výsledok je rozhodne iný, pretože intenzita írskeho jačmeňa presvitá cez jemnú rašelinnosť.
Chuť: Veľkorysý a dymový Single Malt, ktorý určite zapôsobí svojimi bohatými morskými a zemitými tónmi zabalenými do hlbokých vôní pečiva s tónmi medu, jablkového koláča a masla.
Recenzie
Nikto zatiaľ nepridal hodnotenie.