Írska pálenica Waterford Distillery predstavila prvú whisky na svete na báze jačmeňa z biodynamického pestovania. Inovatívny liehovar, ktorého poslaním je skúmať tie najprirodzenejšie arómy whisky, teraz priniesol obľúbené pestovanie vín do konzervatívneho sveta whisky.
Na vytvorenie Biodynamic Luna sa traja írski producenti (Trevor Harris, John McDonnell a Alan Mooney) zaviazali aplikovať princípy biodynamického poľnohospodárstva na svoje farmy.
Aj medzi najlepšími výrobcami vína na svete sa nájde množstvo ľudí, ktorí si osvojili princípy biodynamického poľnohospodárstva, aby dosiahli čo najintenzívnejšie a najčistejšie chute vo svojich produktoch (napr. Romanée Conti, Leroy, Leflaive, Trapet a Sauzet , Latour, Lafite, Yquem). Teória biodynamického poľnohospodárstva je pomenovaná po Dr. Rudolfovi Steinerovi, rakúskom filozofovi a vedcovi. Doktor Steiner spojil vedecké myslenie s uznaním ducha prírody. Celé panstvo vníma ako akýsi živý organizmus, v ktorom je farmár zodpovedný za koordináciu a kŕmenie živlov (pole, les, plantáž, zvieratá, pôda, kompost, ľudia a duch miesta). Kompost a hnoj sa používajú s umelými materiálmi v porovnaní s pesticídmi. Niektoré trendy zohľadňujú aj lunárny kalendár.
Metóda zahŕňa aj podivné, nezvyčajné praktiky a riešenia, ako je vykopávanie kravských rohov naplnených hnojom do zeme na „kvasenie“ pôdy pomocou prírodného kompostu, pričom sa všetky tieto postupy prispôsobujú lunárnemu kalendáru. Cieľom je udržiavať živú pôdu bez chemikálií.
Pre Waterford tento prístup dobre zapadá do koncepcie zameranej na terroir. Whisky je podľa nich najkomplexnejšia z jačmeňa (keďže jačmeň je podľa nich primárnym zdrojom aróm whisky) a biodynamické pestovanie má za následok ešte čistejšie a intenzívnejšie arómy. A čo viac, vedie k vytvoreniu skutočnej, prírodnej whisky.