Quinta do Tedo Grande Reserva Savedra Duoro
Ručne zbierané hrozno pestované na statku sa zbaví stopiek, rozdrví a vloží do nerezových tankov, kde sa podrobuje predfermentačnej macerácii počas 3 dní, po ktorej nasleduje alkoholová fermentácia s riadenou teplotou počas 7 dní a záverečných 5 dní postfermentačnej macerácie. Jablčno-mliečna fermentácia v nádržiach z nehrdzavejúcej ocele (40 %) a nových a použitých, 225 litrových francúzskych dubových sudoch (60 %), po ktorej nasleduje zrenie 24 mesiacov v nových, 225 litrových, francúzskych dubových sudoch pred zmiešaním a fľaškovaním.
Farba : intenzívna rubínovo fialová.
Vôňa : ovocná, zrelé ovocie (Ríbezle, černice a čučoriedky), pomarančová kôra, suchý šnupavý tabak, minerály, drevitosť, čierne korenie.
Chuť : sladké a dobre štruktúrované príchute ostružín a dreva, silné triesloviny, dlhý a časovo náročný záver.
Odrody hrozna : 60% Viñas Viejas, 15% Touriga Nacional a 15% Touriga Franca.
Hrozno – zmes z najstaršieho (60+ rokov) viniča Savedra v našom vinohrade, zložená z viac ako 24 odrôd hrozna.
Terroir : Bridlicová pôda, stredomorské podnebie (nízke ročné zrážky a suché, horúce letá). Vinice klasifikované ako A v mierne vyššej nadmorskej výške ako tie, z ktorých zbierame naše portské hrozno.
Vyzrievanie : 22 mesiacov v 228 litrových sudoch z francúzskeho dubu.
Ročná produkcia : 2 000 fliaš * Na rozdiel od nášho Douro DOC, vyrábaného každý rok, a Reservy, vyrábanej len v skvelých rokoch, robíme Grande Reserva len v tých najlepších rokoch!
Párovanie : červené mäso, s rôznymi omáčkami, suché syry.
Teplota podávania : 17°c
Alkohol : 14%