RHUM AGRICOLE EXTRA VIEUX
2013 | SINGLE MALT FINISH | ISLAY | Dozrievané v sudoch po dymovej whisky
Po viac ako 6 rokoch zrenia v dubových sudoch, ako je tradíciou HSE, bol tento ročníkový rum vylepšený o ďalšie 4 až 5 mesiacov v sudoch, ktoré sa predtým používali na rašelinovú whisky KILCHOMAN, single malt zo škótskeho regiónu Islay.
HSE Finish Single Malt Islay Kilchoman 2013 je výsledkom spolupráce medzi ostrovmi Martinik a Islay . Tieto dva regióny produkujú dva úplne odlišné druhy alkoholu a v tom je celý zmysel tohto spojenia.
Na jednej strane HSE, s veľmi starým poľnohospodárskym (agricol) rumom s jedinečnou drevitosťou. Na druhej strane Kilchoman a jej rašelinová single malt whisky. Rum vyzrieval tradičným spôsobom, 6 rokov pod teplom trópov. Potom ťažil zo 4 až 5-mesačného finišu v sudoch po whisky, vďaka čomu získal jódovaný a rašelinový charakter.
Rum vydestilovali v novembri 2013 a nakoniec bol fľašovaný vo februári 2020. Limitovaná edícia na celkovo 4100 fliaš.
Degustačné poznámky
Zhrnutie: Vôňa nás prenesie do vesmíru rašeliny a dymu a je obohatený vôňou tropického ovocia, kandizovaného pomaranča a tabaku. Pri krúžení sa objavia tóny sladkého drievka a hrianky, ktoré postupne ustúpia príjemnej vôni cigarových škatúľ, ktorá je charakteristická pre naše staré rumy. Vyvážená chuť s vynikajúcou šírkou rašelinových tónov k záveru, umocnené vzácnym korením a vôňami nasiaknutého ovocia.
Vôňa okamžite nájde príjemnú rovnováhu medzi čerstvým poľnohospodárskym rumom a veľmi rastlinnou rašelinou. Potom nastupuje drevitosť typická pre HSE a veľmi charakteristickým škótskym dymom. Objaví sa bohato korenistý profil medzi sladkým drievkom, anízom a živicou.
Po odvetraní zaujme rum svojou expresivitou, ktorú ponúka, bez toho, aby čo i len udrel do nosa. Dym z dreva a rašeliny sa spája, aby sa zrodila nekonečná pochúťka orieškov a korenia.
Chuť, nepochybne poznačená rašelinou a obilninami z whisky. Chuť údeného sladu určite poteší a celkom prirodzene pretiahne ruku k bohatej drevitosti rumu. Paprika, ktorá nasleduje, je mimoriadne elegantná a jemne voňajúca. Trstina nachádza svoje miesto v kandizovanej forme.
Záver je sladký a dokonca prekvapivo okrúhly.
„Súd po rašelinovej whisky má v tomto spojení prirodzene čestné miesto, ale vidíme, že ide o úprimné spojenie…“