Vek viníc je 30-50 rokov a produkcia je avšak obmedzená. To teda znamená, že túto cavu vytvorili za pomoci najlepších vinárskych techník a maximálnej starostlivosti. Hrozno je odstrapené a potom následne podlieha kryomacerácii na získanie primárnych aróm hrozna. Dodatočne mušt kvasí v nerezových tankoch pri veľmi nízkych teplotách, 12-14 ° C, po dobu niekoľkých dní. Nasleduje druhotná fermentácia vo fľaši tradičnou metódou ‚Champenoise‘. Pre toto šumivé víno sa používajú vybrané kvasinky s vysokým potenciálom pre autolýzu, čo je v podstate proces, ktorý pomôže vo víne vytvoriť zamatovú textúru, ktorá hladí pri pití na poschodí. Cava potom takto starne na kaloch v tichosti pivnice po dobu neuveriteľných 100 mesiacov!
Vôňa a chuť
Bledá, slamovo žltá farba so zlatistými a odleskami a zeleným podtónom. Jemné a konštantné perlenie s elegantným retiazkovaním. Výrazná toastová aróma po dlhom zrení sa postupne spája s tónmi vlašských a píniových orieškov s nádherným dotykom sušeného ovocia a kvetového medu. Vynikajúca vôňa sušených bylín a kvetov, harmančeka a feniklu s prekvapivou sviežosťou. Dobre vyvážená, štruktúrovaná a jedinečná cava. Dlhé starnutie vytvára vynikajúci krémový a zamatový pocit v ústach spolu s jemným a dlhotrvajúcim perlením. Rafinovaná, intenzívna a veľmi elegantná dochuť harmančeka a feniklu s prekvapivou sviežosťou.
Jeho štruktúra a špeciálny osobitý charakter je ideálnym spoločníkom prepracovaných pokrmov z mäsa alebo rýb. Skvele sa kombinuje s pečivom, ovocnými koláčikmi a sušeným ovocím. Veľkolepý aperitív.
Výrobný proces Giró Ribot EXCELSUS 100 Brut Nature Gran Reserva:
Na záver fermentácia prebieha v nerezových kadiach pri veľmi nízkych teplotách, medzi 12-14 ºC, aby sa naplno využil potenciál sekundárnych aróm. Zmiešané víno prechádza vo fľaši druhou fermentáciou podľa tradičnej metódy.
Typ : Brut Nature Gran Reserva, Magnum 1,5L
Zrenie vo fľaši : 100 mesiacov
Odroda hrozna : 10% Parellada, 30% Macabeu, 60% Xarel·lo
Kyseliny : 4,0 g/l
Zvyškový cukor : 6,1 g/l
Podiel alkoholu : 11,5 % obj.
Ideálna teplota : 6 – 8 ºC
Zber : Ručný v 20 kg krabiciach od začiatku do konca septembra. Hrozno z nášho najstaršieho a pôvodného vinohradu z panstva El Pont, staré 30 – 50 rokov a obmedzená produkcia.
Recenzie
Nikto zatiaľ nepridal hodnotenie.