Unikátne sto percentné ovocné destiláty značky BVD sa stali skvostom slovenskej produkcie páleniek. Vysoko oceňované na mnohých tuzemských aj zahraničných súťažiach.
Malina ako ovocie
Na svete existuje okolo 200 rôznych druhov malín, černíc a ich genetickej mutácie – žltých malín. Pôvod tohto ovocia sa predpokladá vo východnej Ázii. Z archeologických nálezov je zrejmé, že maliny boli súčasťou diety už u paleolitických zberačov, aj keď k riadnemu pestovaniu došlo preukázateľne až okolo 4. storočia nášho letopočtu. V helenistickom období sa maliny spájali s plodnosťou. V gréckej mytológii je príbeh ktorý vraví, že maliny boli pôvodne biele, no Zeusova pestúnka Ida sa poranila na malinovom kri a jej krv zafarbila maliny na červeno a tak zostali až do dnes. Mementom tohto príbehu je latinský názov Rubus Idaeus, ktorý doslova v preklade znamená „Idin ostružinový ker“.
Maliny sa jednoducho pestujú, vyžadujú si predovšetkým dostatok pôdnej vlahy a slnka, preto sa rozšírili po celom území Slovenska. Ich kvety patria medzi zdroje nektáru pre včely a iné opeľovače, pričom výsledkom máme redší nakyslastý med plný vitamínov. Okrem úžasnej chuti majú maliny aj výborné zdraviu prospešné účinky na náš organizmus. Plody obsahujú úmerne ku koncentrácii farbiva antioxidanty a taktiež vitamín C. Šťava z nich vysoko cenená pri horúčkovitých a zápalových ochoreniach. Okrem využitia v kozmetickom priemysle ako zložka do rôznych krémov, šampónov, a pod., malinové kôstky obsahujú 16% žltozeleného oleja, ktorý má veľmi silný UV faktor (uvádza sa 30-50), preto je vhodný ako prírodný variant opaľovacieho krému.
Využitie
V neposlednom rade sa z malín vyrába aj vzácny (kvôli nízkej výťažnsosti) ovocný destilát. Pri malinách je výťažnost v závislosti od cukornatosti a obsahu vody niekde okolo 1-2 litrov v nezriedenom stave zo sto litrového malinového kvasu. Jedná sa tým pádom o výrazne aromatický a chuťovo silný, suchý destilát, vhodný ako aperitív ku ľahším pokrmom a rybám. Podávať sa má správne pri teplote 16-18 stupňov, aby vynikli všetky jeho organoleptické vlastnosti. Výroba malinovice začína ručným zberom lesných malín v oblasti prieniku národných parkov Slovenský Raj a Slovenský Kras, odkiaľ maliny putujú do pálenice, kde sa v plnej zrelosti a čerstvé zakvášajú do sudov. Kvasenie prebieha 4-6 týždňov v hermeticky uzavretých nádobách bez prístupu vzduchu a následne je kvas destilovaný v 4-stupňovej medenek kolóne. Spravidla býva odležaný po dobu minimálne 12 mesiacov (pri väčšine ročníkov to býva aj viac) predtým, než je plnený do fliaš.