História
Tradičný ľudový alkoholický nápoj borovička, je neoddeliteľnou súčasťou slovenského kultúrneho dedičstva. Aj keď je veľa písomných pamätí nenávratne stratených, zo zachovaných sa môžeme dočítať, že borovička sa na území dnešného Slovenska začala vyrábať počiatkom 19. storočia, a to v regióne dnešného Spiša. Aj keď je prvotný účel výroby borovičky neznámy, určitou nápoveďou môže byť fakt, že borovička bola jej predavačmi, tzv. „borovičkármi“ ponúkaná spolu s borievkovým olejom, ktorý sa naučili pri výrobe oddeľovať. Tento olej sa rovnako ako v minulosti, tak aj v dnešnej dobe využíva ako prírodné liečivo. Predovšetkým ako liek na reumu, artrózu alebo onemocnenia obličiek, keďže plody borievky majú silné diuretické účinky. Ďalšou nápoveďou môže byť podobnosť borovičky s ginom, ktorý vynašiel holandský profesor medicíny Franciscus Sylvius, ako diuretikum – liek na obličkové problémy. Z týchto poznatkov teda možno usúdiť, že borovička patrila viac medzi prostriedky ľudového liečiteľstva, než ako konzumný alkoholický nápoj.
Výroba
V dnešnej modernej priemyselnej dobe sa borovička vyrába ako konzumná liehovina (tz. na báze liehu). Dochucovaná umelými chuťovými a aromatickými látkami, ktorých pridanie sa musí síce dokladovať na balení, ale v praxi sa jedná o najlacnejšiu a najmenej prírodnú verziu. Keďže sa BVD venuje výlučne výrobe destilátov, rozhodli sa učiniť zásadný krok a vrátiť sa svojou receptúrou späť ku slovenským tradíciám a vyvinuli v modernej histórii prvú slovenskú borovičku na báze destilátu, teda vyrobenú z plodov borievky obyčajnej (lat. Juniperus communis).

Faktom zostáva, že legislatívne na výrobu borovičky musíme nutné použiť buďto etylalkohol poľnohospodárskeho pôvodu, obilný lieh alebo obilný destilát. Vybrali si to najlepšie a okrem borievkového destilátu v borovičke nájdete aj destilát ražný. Borievky, ktoré sa používajú na výrobu BVD Borovičky, pochádzajú z úpätia hôr Národného parku Slovenský Kras a Slovenský Raj. Ručne zbierané v neskorej jeseni, kedy plody prejdú prvými mrazmi a sú v najvyššej zrelosti. Po ručnom triedení, spracovaní a destilácii sa finálne pridáva lesný med. Ten má silné protizápalové a dezinfekčné účinky a destilátu pridáva na jemnosti a hladkosti.